Mijn pensioen opbouwen, wat moet je weten?

profin_financiele_en_assurantieadviseurs_mijn_pensioen2

Wanneer je met pensioen gaat verandert je levensstijl doordat je niet meer werkt. Zowel je inkomsten als je uitgaven zullen veranderen. Daarom is het belangrijk dat je een pensioen opbouwt dat past bij de manier van leven die jij voor ogen hebt bij je pensioen.

Lees ook: Wanneer begin ik met het opbouwen van mijn pensioen?

Op Mijn Pensioenoverzicht  kun je zien waar en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Naast je recht op AOW, vind je hier hoeveel pensioen je hebt en bij welke pensioenuitvoerder(s). Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je er niet meer bent.

 

Wanneer kan ik met pensioen?

De pensioenleeftijd schuift ieder jaar een paar maanden op omdat we steeds ouder worden. Op internet zijn er verschillende tools om je pensioendatum te berekenen. Wanneer je pensioendatum ingaat en wanneer je AOW zal ingaan hangt af van je geboortedatum.  Hou er rekening mee dat pensioen en AOW waarschijnlijk niet op hetzelfde moment ingaan.

Maak een pensioenplan zodat je niet voor verassingen komt te staan op het moment dat je met pensioen wil. Hierin maak je een prognose van je verwachte inkomsten en uitgaven.

 

Ik wil eerder met pensioen, kan dat?

Het is bij wet niet verboden om eerder over het pensioen te beschikken maar dan moet je ook je dienstverband beëindigen. Daardoor zal uiteraard je jaarlijkse pensioenuitkering door zo’n vervroeging lager uitvallen, want er moet immers langer aan je uitgekeerd worden. Of het vervroegen in jouw geval ook daadwerkelijk kan, valt of staat met de vraag of het pensioenreglement van je pensioenuitvoerder wel in een flexibele pensioendatum voorziet.

 

Afkoop pensioen

Als je niet heel lang bij een werkgever gewerkt hebt is het mogelijk dat je daar maar een klein stukje van je pensioen hebt opgebouwd.  Als je deze niet meeneemt naar een nieuwe pensioenregeling dan kan de  pensioenuitvoerder jouw pensioen afkopen. Als je je pensioen door de pensioenuitvoerder afgekocht wordt, zal je het bedrag van je tot dan toe opgebouwde pensioen uitgekeerd krijgen. Daardoor ontvang je vanaf je pensioendatum geen (maandelijkse) pensioenuitkering meer van het pensioenfonds.

Het is sinds 1 januari 2007 voor pensioenuitvoerders mogelijk om kleine pensioenafspraken zonder jouw toestemming af te kopen. Dit kan alleen als:

  • Het om een klein pensioen gaat en pensioen dat minder bedraagt dan de wettelijke afkoopgrens (in 2018 is dat €474,11 bruto per jaar).
  • Er minimaal 2 jaar voorbij zijn sinds je gestopt ben met de pensioenregeling.
  • De pensioenuitvoerder je binnen 6 maanden na die 2 jaar geïnformeerd heeft en de afkoop heeft uitgevoerd.

Het is niet mogelijk om zelf je pensioen af te kopen. Wel kun je kleine pensioenbedragen overhevelen naar het pensioenfonds waar je nu bij aangesloten bent.

Helaas hebben steeds meer Nederlanders last van een pensioengat ondanks dat ze jaren hard hebben gewerkt.  Daardoor ziet het pensioen er een stuk minder rooskleurig uit dan ze hadden verwacht. Wees dit voor en spaar op tijd voor je oude dag.

Een manier om je pensioen aan te vullen is doormiddel van banksparen. Met banksparen leg je geld opzij dat pas vrij komt op een afgesproken moment, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Je spaart gedurende een bepaalde periode een bedrag op een geblokkeerde rekening dat later in termijnen wordt uitgekeerd.

Stel al je vragen over jouw pensioen aan Lucien in onze Livechat.

 

 

 

 

 

 

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest