Wanneer begin ik met het opbouwen van mijn pensioen?

profin_financiele_en_assurantieadviseurs_pensioenopbouw

Vanaf je 25e moet je wel gaan nadenken over de opbouw van je pensioen, zeker als je geen of nauwelijks pensioen opbouwt via je werkgever. Hoe jonger je namelijk begint, hoe langer je de tijd hebt om tot een groot bedrag te komen, hoe minder geld je periodiek opzij hoeft te leggen.

Kort gezegd zijn er drie manieren om je pensioen op te bouwen, het zogenoemde pensioenhuis:

  • Eerste etage – Overheidspensioen (AOW)
  • Tweede etage – Collectiefpensioen (Via je werkgever)
  • Het dak – Individueel pensioen (Pensioen wat je zelf regelt)

In Nederland begin de gemiddelde pensioen opbouw via de werkgever als je 21 jaar bent. Dit hangt natuurlijk ook af van wanneer je bent gaan werken en hoeveel je werkt. Ook biedt niet elke werkgever een pensioensregeling aan. Als je door bijvoorbeeld een studie later begint met werken dan je 21-jarige leeftijd hoeft dit niet een probleem te zijn.

 

Hoe bouw ik pensioen op

Het is verstandig om vanaf je 25e te beginnen met pensioenopbouw. Dit kan gebeuren via je werkgever maar je kunt ook zelf gaan sparen. Ieder gewerkt jaar bouw je pensioen op. Maar deeltijd werken, onbetaald verlof of een tussenjaar betekent minder pensioen opbouwen. Pensioenfondsen hanteren een termijn van 35 tot 40 jaar voor het opbouwen van een voldoende pensioen.

Woon tussen je 15e en 65e in Nederland? Vijftig jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, begint de opbouw van je AOW. Per jaar bouw je 2% van je AOW-pensioen op om aan het eind op 100% uit te komen. Om voor een volledig AOW-pensioen in aanmerking te komen moet je wel al die tijd in Nederland hebben gewoond. Heb je tijdens deze periode ook in het buitenland gewoond of gewerkt dan mis je een deel van je AOW-pensioen. Wil je geen AOW mislopen door een leuke tijd in het buitenland? Dan kun je een verzekering afsluiten of de ontbrekende jaren inkopen.

 

Wanneer moet ik starten met sparen voor mijn pensioen?

 

Zelf pensioen opbouwen

Er zijn verschillende manieren om zelf je pensioen op te bouwen. Allereerst kun je op je eigen manier en wanneer het jou uitkomt sparen op een gewone spaarrekening of op een spaardeposito. Je houdt dan alles zelf in de hand en je bepaalt zelf wanneer je spaart en hoeveel.

Ook met de aflossing van je hypotheek en/of andere schulden kun je zorgen voor je pensioen. Een afgeloste hypotheek kost maandelijks geen geld meer. En als je de woning later verkoopt om kleiner te gaan wonen, levert de woning weer kapitaal op waar je van kunt leven.

Lees ook: Lineaire- of annuïteitenhypotheek, wat is het verschil?

Ten slotte kun je kiezen voor banksparen pensioen of een lijfrentepolis als je via je werkgever geen of te weinig pensioen hebt opgebouwd in de afgelopen 7 jaar. Een bankspaarrekening is een spaarproduct waarover je spaarrente of (deels) beleggingsrendement ontvangt.

Na je pensioen keert de bank het opgebouwde saldo in termijnen uit. Een lijfrentepolis lijkt sterk op een bankspaarrekening, maar in feite is het een verzekering. Je betaalt premies, waarover je winstuitkering en beleggingsrendement en soms een gegarandeerd rendement ontvangt. Na je pensioen krijg je uit deze verzekering periodieke uitkeringen.

 

Wil jij alvast een plan maken om jouw pensioen op te bouwen?

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest