Pensioenen
Binnenkort met pensioen? Lees de 3 dingen die je moet weten!
Heb je tijdens je loopbaan ook een pensioenpot bij je werkgevers opgebouwd? Lees in dit artikel de 3 dingen die je moet weten!
Na bijna 10 jaar onderhandelen is er een pensioenakkoord, de nieuwe basis voor een toekomstbestendig pensioenstelsel. Veel afspraken hebben betrekking op de AOW, zware beroepen en werknemers die pensioen opbouwen bij een pensioenfonds. In het akkoord staan echter ook afspraken die van grote invloed kunnen zijn op uw pensioenregeling.
Wat houdt het akkoord in en wat zijn de gevolgen?
De AOW-leeftijd wordt in 2020 en 2021 bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Daarna zal de AOW-leeftijd stijgen naar 66 jaar en 7 maanden in 2022, 66 jaar en 10 maanden in 2023 en 67 jaar in 2024. In de huidige regelgeving zou in 2021 de AOW-leeftijd 67 jaar zijn.
Na 2024 wordt de AOW-leeftijd weer gekoppeld aan de levensverwachting. Voor ieder jaar dat de levensverwachting één jaar stijgt, wordt de pensioenleeftijd met acht maanden verhoogd.
Het wetsvoorstel hiervoor is door de Minister op 17 juni ingediend. De verwachting is dat deze nieuwe AOW-leeftijd op korte termijn wettelijk geregeld is.
Eerlijk? Ja, de kans is groot dat uw pensioenregeling moet wijzigen. Het kabinet en sociale partners moeten nog overleggen hoe zij het pensioenstelsel gaan vernieuwen, maar zij zullen zich laten leiden door het ontwerpadvies van de Sociaal Economische Raad (SER).
In het ontwerpadvies wordt een systeem voorgesteld met als uitgangspunt een leeftijdsonafhankelijke (lees: gelijkblijvende) premie en krijgen deelnemers een opbouw die past bij de betaalde premie. Omdat de premie-inleg van jongeren langer rendeert, leidt die premie-inleg tot een hogere pensioenopbouw dan voor oudere deelnemers. Oudere deelnemers moeten dan wel worden gecompenseerd voor hun lagere pensioenpremie.
Belangrijk: Uw huidige pensioenregeling voldoet natuurlijk nu nog steeds aan alle wetgeving en blijft dat doen totdat de wetgeving verandert. Het advies van de SER is een ontwerpadvies, er is nog niets zeker.
Een andere belangrijke voorgestelde maatregel is dat de pensioenregeling waarin medewerkers een gegarandeerde uitkering toegezegd krijgen niet langer fiscaal gefaciliteerd wordt. Dit betekent feitelijk het einde van de middelloonregeling zoals veel werknemers die nu kennen.
Verder gaat het kabinet kijken naar speciale maatregelen voor mensen met zware beroepen, zodat die eerder kunnen stoppen met werken. Werkgevers en werknemers kunnen samen afspraken maken om tot drie jaar voor de AOW-leeftijd te kunnen stoppen (bijvoorbeeld in de cao)
Bij een pensioenfonds betaalt iedereen dezelfde premie voor dezelfde pensioenopbouw. Dat is een ongelijkheid tussen oud en jong. De premie van een jongere moet namelijk lager zijn, omdat die langer kan worden belegd. Of de pensioenopbouw van een jongere moet hoger zijn. Het is nog niet duidelijk hoe precies de pensioenfondsen de afspraken van het pensioenakkoord gaan vormgeven, maar het idee is nu om de pensioenpremie sterker te koppelen aan de persoonlijke situatie.
Vooruitlopend op de nieuwe afspraken wil het kabinet de kortingsregels omtrent pensioenen versoepelen. Dat geld niet voor alle pensioenfondsen. Pensioenfondsen met een dekkingsgrens lager dan 100% ontkomen niet aan een korting.
Kortom, er zijn nog veel onduidelijkheden in de uitvoering van de afspraken. Er worden stuurgroepen geformeerd voor een nadere uitwerking. Wij gaan u op de hoogte houden van deze ontwikkelingen.
Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs
Heb je tijdens je loopbaan ook een pensioenpot bij je werkgevers opgebouwd? Lees in dit artikel de 3 dingen die je moet weten!
Wil jij dit kleine pensioen niet verliezen? Kom dan in actie en neem voor 1 januari 2019 contact op met de pensioenuitvoerder. Wellicht is uitbetaling op je bankrekening of overdracht naar een nieuwe pensioenuitvoerder nog mogelijk.
Op 6 november is de jaarlijkse Pensioen3daagse weer van start gegaan. De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in Geldzaken (onderdeel van het Ministerie van Financiën) om het pensioenbewustzijn te vergroten.
Wanneer je met pensioen gaat verandert je levensstijl doordat je niet meer werkt. Zowel je inkomsten als je uitgaven zullen veranderen. Daarom is het belangrijk dat je een pensioen opbouwt dat past bij de manier van leven die jij voor ogen hebt bij je pensioen.
Vanaf je 25e moet je wel gaan nadenken over de opbouw van je pensioen, zeker als je geen of nauwelijks pensioen opbouwt via je werkgever. Hoe jonger je namelijk begint, hoe langer je de tijd hebt om tot een groot bedrag te komen, hoe minder geld je periodiek opzij hoeft te leggen.