Pensioenen
Het Pensioenakkoord, wat zijn de gevolgen?
IN 2021 EEN NIEUW PENSIOENSTELSEL? Het Pensioenakkoord 2019 – Wat zijn de gevolgen? Na bijna 10 jaar onderhandelen is…
Vanaf je 25e moet je wel gaan nadenken over de opbouw van je pensioen, zeker als je geen of nauwelijks pensioen opbouwt via je werkgever. Hoe jonger je namelijk begint, hoe langer je de tijd hebt om tot een groot bedrag te komen, hoe minder geld je periodiek opzij hoeft te leggen.
Kort gezegd zijn er drie manieren om je pensioen op te bouwen, het zogenoemde pensioenhuis:
In Nederland begin de gemiddelde pensioen opbouw via de werkgever als je 21 jaar bent. Dit hangt natuurlijk ook af van wanneer je bent gaan werken en hoeveel je werkt. Ook biedt niet elke werkgever een pensioensregeling aan. Als je door bijvoorbeeld een studie later begint met werken dan je 21-jarige leeftijd hoeft dit niet een probleem te zijn.
Het is verstandig om vanaf je 25e te beginnen met pensioenopbouw. Dit kan gebeuren via je werkgever maar je kunt ook zelf gaan sparen. Ieder gewerkt jaar bouw je pensioen op. Maar deeltijd werken, onbetaald verlof of een tussenjaar betekent minder pensioen opbouwen. Pensioenfondsen hanteren een termijn van 35 tot 40 jaar voor het opbouwen van een voldoende pensioen.
Woon tussen je 15e en 65e in Nederland? Vijftig jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, begint de opbouw van je AOW. Per jaar bouw je 2% van je AOW-pensioen op om aan het eind op 100% uit te komen. Om voor een volledig AOW-pensioen in aanmerking te komen moet je wel al die tijd in Nederland hebben gewoond. Heb je tijdens deze periode ook in het buitenland gewoond of gewerkt dan mis je een deel van je AOW-pensioen. Wil je geen AOW mislopen door een leuke tijd in het buitenland? Dan kun je een verzekering afsluiten of de ontbrekende jaren inkopen.
Er zijn verschillende manieren om zelf je pensioen op te bouwen. Allereerst kun je op je eigen manier en wanneer het jou uitkomt sparen op een gewone spaarrekening of op een spaardeposito. Je houdt dan alles zelf in de hand en je bepaalt zelf wanneer je spaart en hoeveel.
Ook met de aflossing van je hypotheek en/of andere schulden kun je zorgen voor je pensioen. Een afgeloste hypotheek kost maandelijks geen geld meer. En als je de woning later verkoopt om kleiner te gaan wonen, levert de woning weer kapitaal op waar je van kunt leven.
Lees ook: Lineaire- of annuïteitenhypotheek, wat is het verschil?
Ten slotte kun je kiezen voor banksparen pensioen of een lijfrentepolis als je via je werkgever geen of te weinig pensioen hebt opgebouwd in de afgelopen 7 jaar. Een bankspaarrekening is een spaarproduct waarover je spaarrente of (deels) beleggingsrendement ontvangt.
Na je pensioen keert de bank het opgebouwde saldo in termijnen uit. Een lijfrentepolis lijkt sterk op een bankspaarrekening, maar in feite is het een verzekering. Je betaalt premies, waarover je winstuitkering en beleggingsrendement en soms een gegarandeerd rendement ontvangt. Na je pensioen krijg je uit deze verzekering periodieke uitkeringen.
IN 2021 EEN NIEUW PENSIOENSTELSEL? Het Pensioenakkoord 2019 – Wat zijn de gevolgen? Na bijna 10 jaar onderhandelen is…
Heb je tijdens je loopbaan ook een pensioenpot bij je werkgevers opgebouwd? Lees in dit artikel de 3 dingen die je moet weten!
Wil jij dit kleine pensioen niet verliezen? Kom dan in actie en neem voor 1 januari 2019 contact op met de pensioenuitvoerder. Wellicht is uitbetaling op je bankrekening of overdracht naar een nieuwe pensioenuitvoerder nog mogelijk.
Op 6 november is de jaarlijkse Pensioen3daagse weer van start gegaan. De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in Geldzaken (onderdeel van het Ministerie van Financiën) om het pensioenbewustzijn te vergroten.
Wanneer je met pensioen gaat verandert je levensstijl doordat je niet meer werkt. Zowel je inkomsten als je uitgaven zullen veranderen. Daarom is het belangrijk dat je een pensioen opbouwt dat past bij de manier van leven die jij voor ogen hebt bij je pensioen.