Lineaire- of annuïteitenhypotheek, wat is het verschil?

profin_financiele_en_assurantieadviseurs_soorten_hypotheken

Kies je voor een hypotheek, houd dan bij je keuze rekening met wat bij jou past. Kijk naar de voorwaarden, maar ook naar de actuele hypotheekrente, de gehele looptijd en de rentevast periode. Met Nationale Hypotheek Garantie kun je korting op de rente krijgen en heb je bescherming tegen een mogelijke restschuld. Kijk of je voldoet aan de voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en bepaal of je dit wilt.

In dit artikel lees je alles over een annuïteiten- en lineaire hypotheek, en de voor en nadelen van beide hypotheekvormen.

 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand dezelfde bruto maandlasten (rente + aflossing). In het begin is dit vooral rente en slechts voor een klein deel aflossing. In de loop van de tijd wordt het rentedeel steeds kleiner en los je dus steeds sneller af.

 

Voordelen van een annuïteitenhypotheek

Na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer. Je hebt een fiscaal voordeel, wat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt mag aftrekken. Door het fiscale voordeel begin je met lage netto maandlasten.

 

Nadelen van een annuïteitenhypotheek

Je netto maandlasten worden in de loop van de tijd steeds hoger, omdat je in het begin veel rente betaalt en weinig aflost en aan het eind weinig rente betaalt en veel aflost. Daardoor daalt je belastingvoordeel gedurende de looptijd.

 

hypotheekadvies

 

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Je bruto maandlasten (rente + aflossing) zijn in het begin hoger. In de loop van de tijd dalen je maandlasten doordat je steeds minder rente betaalt.

 

Voordelen van een lineaire hypotheek

Je netto maandlasten dalen in de loop van de jaren, omdat je steeds minder rente betaalt en niet meer gaat aflossen. Na de looptijd van 30 jaar heb je geen schuld meer. Je hebt een fiscaal voordeel, wat betekent dat je de rente die je over je hypotheek betaalt mag aftrekken.

 

Nadelen van een lineaire hypotheek

In het begin zijn je maandlasten hoger. Naast het aflossingsbedrag betaal je maandelijks rente. De maandelijkse rente (en de restantschuld) daalt door de aflossingen, dus je belastingvoordeel neemt in de loop van de tijd af.

 

Bekijk de laagste rentestanden

 

Let op!

 

Voor doorstromers geldt dat de bestaande hypotheken, zoals de beleggings-, spaar- en aflossingsvrije hypotheken, nog kunnen worden meegenomen. Ook hangt de bij jou best passende hypotheek altijd af van jouw persoonlijke situatie en de specifieke voorwaarden van een hypotheek.

 

Wil je meer informatie over hypotheken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Wil je direct een antwoord op je vragen dan kun je deze ook online stellen op onze Livechat (rechtsonder beeld).

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest