Succesvol ondernemen of je eigen bedrijf starten? 5 valkuilen, 10 risico’s en heel veel tips! Deel 1

Young Business Girl with Rocket Pack Independer score - Profin financiële & assurantieadviseurs

Natuurlijk gaan wij je in deze artikelen helemaal niets vertellen hoe je moet ondernemen, daar ben je ondernemer voor geworden. Maar als je een eigen bedrijf hebt, wil je niet dat door een fout, ongeluk of schade de continuïteit van je onderneming plots in het geding komt. Op basis van onze jarenlange ervaring bij het begeleiden van (startende) ondernemers weten wij wel in welke valkuilen een ondernemer kan lopen, welke zakelijke risico’s je loopt, hoe ze te voorkomen of te verzekeren en hebben wij talloze tips voor je verzameld. Vandaag deel 1.

 

De valkuil onoverzichtelijke administratie

De administratie doen is voor veel ondernemers de minst leuke job. Je wilt ondernemen! Toch ben je wettelijk verplicht om een overzichtelijke administratie te hebben. Maar het is natuurlijk voor jezelf heel belangrijk om je administratie op orde te hebben. Door een overzichtelijke administratie heb je een duidelijk inzicht in je inkomsten en uitgaven, het helpt je bij het doen van de belastingaangifte en kun je misschien profiteren van de fiscale voordelen voor ondernemers. Door middel van je administratie kun je aantonen dat je hier recht op hebt.

Je administratie moet je 7 jaar bewaren. Dat geldt niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen. Bij onroerend goed is de bewaarplicht zelfs 10 jaar. Bewaren mag fysiek, maar ook digitaal. In principe bewaar je alle gegevens in de originele vorm.

Tip: maak iedere week tijd in je agenda om je administratie te doen. Je kunt dat werk ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Die kan je ook vertellen waar je administratie aan moet voldoen.

Het risico van ziek of arbeidsongeschikt

Ziek, arbeidsongeschikt of tijdelijk met verlof vanwege een zwangerschap? Dan heb je als ondernemer geen of minder inkomen. Dit zijn in grote lijnen de mogelijkheden om dit risico te beperken.

De financiële gevolgen van een langdurige ziekte (ook wel arbeidsongeschiktheid) verzeker je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Je ontvangt dat elke maand een vervangend inkomen van de verzekeringsmaatschappij. Een AOV is voor veel ondernemers een dure verzekeringsoplossing. Daarom is een persoonlijk advies absoluut noodzakelijk. Je kunt dan samen met de specialisten van Profin exact bepalen welk bedrag en voorwaarden het beste passen bij jouw persoonlijke situatie.

Tip: bepaal voor jezelf welk minimaal inkomen er nodig is als je (langdurig) ziek bent. Veel ondernemers willen een hoger inkomen verzekeren dan wat minimaal nodig is, je bent dan te duur uit.

Een zwangerschap is geen ziekte of arbeidsongeschiktheid, toch kennen veel arbeidsongeschiktheidsverkeringen ook een dekking bij zwangerschap. Met een ongevallenverzekering ontvang je eenmalige uitkering bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. De oorzaak moet dan wel een ongeval zijn, bij een ziekte wordt er niets uitgekeerd.

Tip: reken uit hoe lang je kunt rondkomen uit je spaarreserve. Deze periode hoef je dan niet te verzekeren en bespaart premie.

Het risico dat klanten niet betalen

Een klant die niet kan betalen is het laatste wat je als ondernemer wilt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dat risico zo klein mogelijk te maken. Je kunt onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van je klant. Dat doe je natuurlijk niet bij kleinere bedragen. Je kunt ook je klant een deel van het factuurbedrag vooruit laten betalen, bijvoorbeeld als je zelf ook moet investeren of materiaal inkopen. Lever je op rekening, dan kan je een kredietverzekering afsluiten. Je weet dan zeker dat je je geld krijgt via de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij neemt de vordering dan over en probeert alsnog het geld van je klant te krijgen. Je kunt ook werken met een factoringbedrijf. Die betalen dan het factuurbedrag aan je uit en gaan het bedrag bij de klant incasseren. Loopt het toch mis? Geef je vordering uit handen aan een advocaat of incassobureau.

Tip: Een goed overzicht op de nog niet betaalde rekeningen en daarmee actief de klant helpen herinneren vermindert je risico.

Dit is een artikel uit een reeks artikelen over valkuilen, risico’s en tips voor startende ondernemers. Ben je geïnteresseerd om ook de andere 4 artikelen te ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

 

Meld je aan!

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profielfoto 3

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.