Aflossingsvrij of aflossingsblij? Zorg voor een toekomstbestendige hypotheek

Aflossingsblij

Voor de meeste mensen geldt dat zij elke maand een deel van hun hypotheek aflossen – bijvoorbeeld bij een annuïteiten of lineaire hypotheek – of geld sparen om de hypotheek terug te kunnen betalen – bijvoorbeeld door middel van een spaarhypotheek.

Maar in Nederland zijn er ook ruim 2 miljoen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. Met zo’n hypotheek betaal je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente en los je niets af. Eindigt de looptijd, dat is meestal na 30 jaar, dan kan de hypotheekverstrekker het geleende bedrag in één keer opeisen. Opmerkelijk veel hypotheekverstrekkers doen dit ook. Maar hoe los je dat  op?

 

Gelukkig zijn er diverse aflossingsmogelijkheden mogelijkheden, maar de beste oplossing verschilt per persoon.

Je huis verkopen is een mogelijkheid maar niet handig als je in de woning wil blijven wonen. Uit spaargeld de hypotheek aflossen kan natuurlijk ook. Je moet dan wel al lang geleden gestart zijn met sparen, want de hypotheek is meestal een fors bedrag. Met een nieuwe hypotheek kun je ook de huidige hypotheek aflossen. Hou er wel rekening mee dat de regels waaronder hypotheekverstrekkers je een hypotheek willen verstrekken veel strenger zijn geworden.

 

Nieuwe hypotheek afsluiten?

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kan nog steeds al is de hoogte van die hypotheek veel lager dan in het verleden. Ben je ouder dan 55 jaar, dan wordt het toekomstig pensioeninkomen van belang. In veel gevallen worden de maandlasten hoger omdat je een deel van je hypotheek toch moet gaan aflossen. Een nieuwe hypotheek betekent ook dat je kosten moet maken. Kosten voor advies, taxatie en notaris kunnen al snel oplopen tot € 3.800.

Ook hypotheekverstrekkers willen zorgen dat je goed gaat nadenken over de aflossingsvrije hypotheek en hun financiële situatie aan het einde van de looptijd. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken in oktober gestart met de campagne “Word ook aflossingsblij”.

Kom je er niet uit of wil je voorbereid zijn op de toekomst? Stel dan vrijblijvend je vraag aan de financiële adviseurs van Profin in onze Livechat of neem telefonisch contact met ons op.

Hypotheken

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de financiële markt. Onze financieel adviseurs delen graag hun kennis met jou.

Terug naar overzicht

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest