Hypotheek en studieschuld: Wat gaat er veranderen?

profin_financiele_en_assurantieadviseurs_studieschuld

Wie een flinke studieschuld heeft opgebouwd, komt vaak moeilijk of niet in aanmerking voor een hypotheek. Bij de aanvraag van een hypotheek wordt gekeken naar de uitgaven en inkomsten van de hypotheekaanvrager. Een studieschuld kan een grote invloed hebben op het maximaal te lenen bedrag. Banken kijken bij het berekenen van de maximale hypotheek naar de oorspronkelijke schuld en niet naar het bedrag wat nog openstaat.

 

In dit artikel lees je alles over de nieuwe regeling voor het aanvragen van het hypotheek met een studieschuld en wat de gevolgen zijn van het verzwijgen van een studieschuld.

 

De nieuwe regeling voor het verzwijgen van je studieschuld

Bij een studieschuld van het oude leenstelsel vóór 2015 wordt de volgende regel gehanteerd. Bij een bruto-inkomen van 40.000 euro en een studieschuld van 21.000 euro wordt een maximale hypotheek voor ex-studenten met een basisbeurs verlaagd met ruim 42.000 euro. Dat is het te lenen bedrag minus 2 keer de studieschuld. Deze hoge aftrek komt mede doordat je na je studie 15 jaar de tijd hebt om je studieschuld af te lossen. Je maandelijkse lasten zijn hierdoor hoger.

 

 

studieschuld hypotheek veranderingen

 

 

Wat betekent dit voor mij?

Studenten die lenen volgens het nieuwe stelsel, na 2015, krijgen bij een bruto-inkomen van 40.000 euro en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro een verlaagde hypotheek van ruim 25.000 euro minder. Dat is het te lenen bedrag minus 1,2 keer de studieschuld. Dat dit bedrag lager is komt omdat je na je studie zo’n 35 jaar hebt om je schuld terug te betalen. Hierdoor zijn je maandelijkse lasten lager.

 

Studieschuld verzwijgen wat zijn de gevolgen?

Wat kun je doen om toch een hoger hypotheek te krijgen; Je kunt vervroegd je studieschuld aflossen of spaargeld in je huis steken. Het verzwijgen van je studieschuld bij de hypotheekaanvraag is fraude en risicovol. Stel je verzwijgt je studieschuld en je krijgt een hypotheek met een NHG garantie en je kunt na een paar jaar door omstandigheden niet meer je hypotheek betalen. Dan kun je je recht op je NHG garantie kwijtraken.

 

Wist je dat er nog meer zaken invloed hebben op de hoogte van jouw hypotheek?

Zo speelt ook de hypotheekrente of de keuze van een bepaalde hypotheek soort een belangrijke rol. Neem daarvoor een kijkje in een van de onderstaande artikelen:

Lees ook: Aanschouw: De hypotheekrente wijzigingen

Lees ook: Aanschouw: Lineaire- of annuïteitenhypotheek, wat is het verschil?

 

Als je hierover vragen hebt, neem dan gerust contact op met onze financiële adviseurs voor een kosteloos intakegesprek of stel je vraag direct in de Livechat (rechtsonder in beeld).

 

 

Hypotheken

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de financiële markt. Onze financieel adviseurs delen graag hun kennis met jou.

Terug naar overzicht

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest