Pensioenen
Het Pensioenakkoord, wat zijn de gevolgen?
IN 2021 EEN NIEUW PENSIOENSTELSEL? Het Pensioenakkoord 2019 – Wat zijn de gevolgen? Na bijna 10 jaar onderhandelen is…
Je pensioenleeftijd bepaal je tegenwoordig zelf, maar de meeste mensen gaan nog steeds met pensioen als de AOW gaat uitkeren. Voor 2019 is de AOW leeftijd 66 jaar en 4 maanden en bedraagt € 825 per maand. Voor een alleenstaande is dat € 1.197.
De AOW is niet flexibel maar wordt 2 maal per jaar aangepast aan de inflatie. Heb je tijdens je loopbaan ook een pensioenpot bij je werkgevers opgebouwd? Lees in dit artikel:
Staat je pensioenpot bij een verzekeraar of pensioenfonds, dan kun je naast een gelijkblijvend levenslang pensioen ook kiezen voor een hoog-laag pensioen. Bij een hoog-laag pensioen krijg je de eerste 5 of 10 jaar na je pensioendatum een hoger pensioen. En dat kan prima aansluiten bij jouw wens om in de eerste jaren na je pensioen meer te besteden te hebben. Aan een lange vakantie bijvoorbeeld. Het totale bedrag wat je aan pensioen ontvangt is bij een hoog-laag pensioen de eerste 15 tot 20 jaar sowieso meer dan je bij een gelijkblijvend pensioen zou hebben ontvangen. Een gelijkblijvend pensioen loont als je echt goed oud wordt. Zijn er ook nadelen? Jazeker, een hoger pensioen kan zorgen dat je meer belasting moet betalen en misschien heb je in de periode na het hoge pensioen onvoldoende inkomen.
Heb je een pensioenpot in de vorm van een pensioenkapitaal bij een verzekeraar dan ben je niet verplicht om bij dezelfde verzekeraar je pensioenkapitaal te gebruiken om een gegarandeerde pensioenuitkering aan te kopen. Sterker nog: soms loont het om eens rond te kijken bij andere verzekeraars. De verschillen tussen verzekeraars kunnen namelijk groot zijn. Daarom is het aan te raden te shoppen met je pensioen: zo kun je zomaar honderden euro’s per jaar besparen. Heb je een pensioenpot in de vorm van een gegarandeerd pensioen of ben je bij een pensioenfonds aangesloten? Dan gelden er andere regels en kun je meestal niet shoppen met je pensioen.
Vanaf september 2016 kun je in plaats van een gegarandeerd pensioen er ook voor kiezen om je pensioenkapitaal te blijven beleggen: dit wordt ook wel een variabel pensioen genoemd. Een deel van je pensioenkapitaal gebruik je dan om een levenslange gegarandeerde pensioenuitkering aan te kopen en met het andere deel blijf je beleggen. Afhankelijk van beleggingsresultaten en renteschommelingen heb je kans om tot een hoger pensioenbedrag te komen dan je huidige pensioenuitkering. Er zijn uiteraard ook risico’s aan verbonden: je weet nooit zeker wat de hoogte van je pensioen daadwerkelijk wordt en beleggingsresultaten kunnen tegenvallen. Voorzichtigheid is dus geboden.
Wil je meer weten over de mogelijkheden met je pensioenkapitaal, neem dan contact op met de pensioenspecialisten van Profin.
IN 2021 EEN NIEUW PENSIOENSTELSEL? Het Pensioenakkoord 2019 – Wat zijn de gevolgen? Na bijna 10 jaar onderhandelen is…
Wil jij dit kleine pensioen niet verliezen? Kom dan in actie en neem voor 1 januari 2019 contact op met de pensioenuitvoerder. Wellicht is uitbetaling op je bankrekening of overdracht naar een nieuwe pensioenuitvoerder nog mogelijk.
Op 6 november is de jaarlijkse Pensioen3daagse weer van start gegaan. De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in Geldzaken (onderdeel van het Ministerie van Financiën) om het pensioenbewustzijn te vergroten.
Wanneer je met pensioen gaat verandert je levensstijl doordat je niet meer werkt. Zowel je inkomsten als je uitgaven zullen veranderen. Daarom is het belangrijk dat je een pensioen opbouwt dat past bij de manier van leven die jij voor ogen hebt bij je pensioen.
Vanaf je 25e moet je wel gaan nadenken over de opbouw van je pensioen, zeker als je geen of nauwelijks pensioen opbouwt via je werkgever. Hoe jonger je namelijk begint, hoe langer je de tijd hebt om tot een groot bedrag te komen, hoe minder geld je periodiek opzij hoeft te leggen.