Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek binnenkort af? Dan komt jouw hypotheekverstrekker met een nieuw rente voorstel voor de komende rentevaste periode. Het is dan aan te raden dit voorstel eerst goed door te lezen voordat je akkoord gaat. Het kan namelijk zijn dat het wisselen van aanbieder een stuk voordeliger voor je kan uitpakken, vooral omdat je gebruik kan maken van de lage rentestand.
In dit artikel lees je wat een rentevast periode inhoudt, waar je rekening mee moet houden en wat je moet doen met het voorstel dat je hebt ontvangen van je hypotheekverstrekker.
Het aflopen van de rentevast periode is een heel goed moment om stil te staan bij je hypotheek. Je kijkt wat het nieuwe rentevoorstel van je huidige hypotheekverstrekker gaat betekenen voor je financiële situatie. Maar vergeet niet om ook naar de mogelijkheden te kijken bij andere geldverstrekkers. Misschien zijn er wel betere financiële oplossingen mogelijk.
Kijk ook met een kritisch oog naar de hoogte en de eventuele aflossingsvrije gedeelte van je hypotheek. Kijk daarbij ook naar je persoonlijke omstandigheden. Zijn die veranderd door bijvoorbeeld een echtscheiding of gezinsuitbreiding?
Hoe zit het ook alweer met die rentevaste periode?
De rentevaste periode is de periode waarvoor het rentetarief vaststaat. Oftewel: het rentetarief dat je in de komende periode gaat betalen. Als deze periode afloopt doet jouw aanbieder ten minste 3 maanden voor het aflopen van de rentevast periode een nieuw voorstel. Door de lage rentestand kan het heel gunstig lijken om een nieuwe (lagere) rente af te spreken, maar dat is niet in alle gevallen zo.
Bij een (bank)spaarhypotheek is je hypotheekrente gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over de spaarpot. Een lagere hypotheekrente levert een lagere rentevergoeding op over het spaargeld. Er is dan extra inleg nodig om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. In dat geval kan het zo zijn dat die lage rentestand misschien helemaal niet zo gunstig is.
Dubbelcheck, is het niet een te hoge verlengingsrente?
Er zijn op dit moment aanbieders die minder klanten willen door nieuwe regelgeving. Zij hanteren daarom hoge rentes en dus ook hoge verlengingsrentes. Bij het afsluiten van je hypotheek had je misschien wel het beste aanbod. Dat betekent niet dat je ook nu nog bij diezelfde aanbieder het voordeligste uit bent. Lees de voorwaarden en het voorstel daarom goed door.
Wat moet ik doen met dat ontvangen voorstel?
Het aflopen van de rentevaste periode is bij uitstek een geschikt moment om eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Je mag je hypotheek namelijk boetevrij wijzigen of aflossen. Je kunt ook wisselen van aanbieder. Het is tevens een goed moment om te kijken of jullie eventuele overlijdensrisicoverzekering moet worden aangepast. Op deze manieren zou het zo maar kunnen dat je voordeliger uit bent en zijn eventuele wijzigingen in jouw persoonlijke situatie ook meteen meegenomen. Jouw onafhankelijk adviseur kan je overigens hierbij helpen. Hij of zij kan de gevolgen van een rentevoorstel in kaart brengen en eventueel met betere oplossingen komen.
Jouw onafhankelijk adviseur heeft een zorgplicht. Hij zal jou daarom advies geven als je een nieuwe rente voorstel hebt ontvangen van je huidige hypotheekverstrekker en hiervoor geen kosten rekenen. Als er een volledig nieuw advies wordt opgemaakt of een overstap naar een andere hypotheekverstrekker wordt gemaakt dan zullen er wel kosten in rekening worden gebracht.
Om je van een goed advies te kunnen, voorzien biedt Profin jou een kosteloos intakegesprek aan t.w.v. €185,-. Na dit intakegesprek heb je een goed beeld van de situatie en kan je zelf bepalen of verder hypotheekadvies nodig zal zijn.
Deel dit bericht
Hypotheken
Gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de financiële markt. Onze financieel adviseurs delen graag hun kennis met jou.