Drijvende zonnepanelen op de Noordzee

solarduck

Een van onze verzekeringsrelaties is SolarDuck. SolarDuck heeft een drijvend zonnepark ontwikkeld wat recentelijk in gebruik is genomen.

Het drijvende zonnepark “Menganser” ligt op de Noordzee bij Scheveningen bij de offshore testlocatie van North Sea Farmers, 12 kilometer uit de kust van Scheveningen. De komende 2 jaar staan in het teken van dataverzameling van het pilotproject om het offshore pv-systeem van 520 kilowattpiek aan zonnepanelen te analyseren en waar nodig te verbeteren.

Een zwevend tapijt van zonnepanelen

Het doel is om het bouwkundige ontwerp, de elektrische installatie en het ankersysteem te testen. Bovendien moet het project belangrijk inzicht verschaffen in de productie-, assemblage- en installatiemethodes en in het onderhoud. Het schaalbare concept bestaat uit 6 onderling verbonden platformen. De drijvende platformen zijn verbonden met het ankersysteem op 20 meter waterdiepte.

Het driehoekige ontwerp van SolarDuck volgt golfbewegingen op dynamische wijze en ‘zweeft’ als een flexibel tapijt enkele meters boven het waterniveau. Zo waarborgt het ontwerp niet alleen de structurele integriteit van de drijvende constructie, maar het houdt ook kritieke onderdelen stabiel, schoon en droog.

Voor de technische werknemers van SolarDuck betekent dit dat onderhoud en inspectie op locatie op open zee moet plaatsvinden. Voor een verzekeraar betekent dit een verhoogd risico. Profin heeft in overleg met de verzekeraars de verzekeringen naar dit gewijzigde risico aangepast.

Vanuit ons netwerk is er nog een bijzonderheid. Wij hebben het innovatieve bedrijf NanoEnzo die coatings ontwikkeld onder meer voor zonnepanelen aan SolarDuck kunnen verbinden. Op deze manier krijgt NanoEnzo een unieke kans om de werking van hun coatings in de praktijk te laten zien.

Meer informatie? Klik hier voor de website van SolarDuck en hier voor de website van NanoEnzo.

Onderdelen uit dit artikel zijn afkomstig uit een artikel dat geschreven is door Marco de Jonge Baas en gepubliceerd in Solarmagazine.

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profielfoto 3

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest