Financieel inzicht voor het nieuwe jaar

9-1130x500

De tweede helft van 2018 staat alweer voor de deur maar wat is nou precies gewijzigd na 1 juli op financieel gebied?

Dankzij wetswijzigingen die per 1 juli van kracht zijn gegaan kan het zijn dat er op financieel vlak het een en ander is veranderd  voor je. Benieuwd welke financiële veranderingen er hebben plaatsgevonden?

Korting op het collegegeld

Er is er goed nieuws! Start jij na de zomervakantie met een studie? Vanaf het nieuwe studiejaar wordt het collegegeld namelijk gehalveerd voor het eerste studiejaar: in plaats van € 2.060 betaal jij – of je ouders – het eerste jaar van de studie € 1.030 aan collegegeld. Kies je voor de PABO? Dan betaal je ook in het tweede studiejaar maar de helft van het collegegeld.

Stijging uitkeringen en minimumloon

Ook voor mensen die arbeidsongeschikt zijn en een uitkering ontvangen komt er meer geld vrij. Dankzij de aangepaste wet- en regelgeving stijgen de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Bovendien gaat het minimumloon met 1,03% omhoog.

Stijging huurprijzen

Vanaf 1 juli mogen woningverhuurders echter ook de huren opnieuw indexeren. Meestal betekent dit dat de huren omhoog gaan. De huurstijging bij sociale huurwoningen is afhankelijk van het (huishoud)inkomen in 2016. Bij een huishoudinkomen tot € 41.056 stijgt de huur met maximaal 3,9%. Bij een hoger huishoudinkomen is de stijging maximaal 5,4%. Let op: de verhoging kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Vaak geeft de verhuurder dit door aan de Belastingdienst.

Stijging energieprijzen

Nieuwbouwwoningen hoeven vanaf nu niet meer verplicht aangesloten te worden op het gasnet. Daarnaast verhogen verschillende energiebedrijven de kosten van gas en elektriciteit. Dit betekent dat het voor iedereen een goed moment is om de prijzen van energiebedrijven te vergelijken en eventueel over te stappen. Inschrijven bij een veiling van energieaanbieders kan natuurlijk ook.

Wat verandert er voor jou?

Wil je weten wat al deze financiële veranderingen precies voor jou betekenen en wat je hieraan kunt doen? Wijzer in geldzaken heeft een tool ontwikkeld waarmee je een duidelijk inzicht krijgt. Ontvang bruikbare tips en adviezen over jouw financiële situatie.

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest