Waarde van je huis omhoog? Hypotheekrente omlaag!

profin_financiele_en_assurantieadviseurs_hypotheekrente

Veel huizenbezitters die een hypotheek hebben afgesloten weten meestal niet meer hoe hun hypotheekrente is opgebouwd. In dit artikel vertellen wij je alles over de opbouw van hypotheekrente en hoe je in 3 stappen geld kunt besparen.

 

Hoe is jouw hypotheekrente opgebouwd?

De rente die een hypotheekbank in rekening brengt bestaat uit twee delen: een basisrente en een toeslag. De toeslag is gebaseerd op de schuld-waardeverhouding. Dit is een percentage van de hoogte van je hypotheek ten opzicht van de waarde van je woning. Heb je een hypotheek van bijvoorbeeld € 240.000 en is je woning € 300.000 waard, dan is de schuld-waardeverhouding 80%. Een hoog percentage betekent voor de hypotheekbank een hoog risico en dus een hoge toeslag. Op de website van de hypotheekbank staat welke rente er bij de schuld-waardeverhouding hoort. De meeste banken noteren dat als “% van de marktwaarde”. En nu wordt het opletten!

 

Een lagere hypotheekschuld of hogere marktwaarde van je woning? Let op!

De schuld-waardeverhouding kan op twee manieren omlaag gaan: door een lagere hypotheekschuld of door een hogere waarde van de woning. Als de schuld-waardeverhouding omlaag gaat is het wel zo eerlijk dat de hypotheekbank dan ook de toeslag verlaagd. Maar dat gaat niet automatisch, je moet zelf actie ondernemen. Een simpele rekensom kan veel geld besparen.

Heb je een hypotheek waarbij je aflost, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek dan daalt je schuld elke maand. Je kunt ook door extra af te lossen de schuld verlagen. De hypotheekbank kan de hoogte van je schuld eenvoudig vaststellen. Maar hoe zit dat bij de waarde van de woning?

 

Wat is mijn woning waard?

De huizenprijzen blijven maar stijgen en dat betekent dat de kans groot is dat jouw woning ook meer waard geworden is. Een goede indicatie zijn gelijkwaardige huizen die in de buurt verkocht zijn. Of een stijging van je WOZ-waarde. De hypotheekbank zal meestal een taxatierapport vragen, maar aan het laten maken van een taxatierapport zijn wel kosten verbonden. Lees eerst de onderstaande stappen.

 

Stap 1: check je hypotheekofferte

Kijk in de offerte van je hypotheek met welke schuld-waardeverhouding de bank heeft gerekend of bel je hypotheekbank en vraag naar de toeslag. Heb je een offerte met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan hoef je niets meer te doen. Een hypotheekrente met NHG is een rente zonder toeslag.

 

Stap 2: bereken de schuld-waarde verhouding

Bereken je huidige schuld-waardeverhouding door je huidige hypotheekschuld te delen door de geschatte waarde van de woning.

 

Stap 3: lagere hypotheekrente

Is je schuld-waardeverhouding veel lager dan in stap 1, dan kom je wellicht in aanmerking voor een lagere hypotheekrente! Neem dan contact op met je hypotheekbank en vraag naar de voorwaarden.

 

Antwoord op vragen, tips of hulp nodig?

Heb je nog vragen over ons stappenplan of wil je meer tips over het besparen op je hypotheekrente? Neem dan contact op met de hypotheekadviseurs van Profin.

Afspraak maken (hypotheek voorgeselecteerd)

Telefoonnummer 033 - 247 50 45

Hypotheken

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de financiële markt. Onze financieel adviseurs delen graag hun kennis met jou.

Terug naar overzicht

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest