Er moet een flinke slag geslagen worden om de klimaatdoelstellingen te halen zodat we niet als de generatie herdacht worden die de wereld ten onder hielp. Dat betekent dat zowel huizen als kantoren ervoor moeten zorgen dat er minder energie verloren gaat door slecht slechte isolatie. Maar aan die aanpassingen hangt een prijskaartje, om dat te financieren zijn er verschillende mogelijkheden. Wij zetten er twee voor je uiteen.
Met spaargeld je verbouwing financieren?
Het verbouwen van je huis kun je financieren met je eigen spaargeld. Dit is voordelig omdat je dan geen rente over een lening hoeft te betalen. Je mist natuurlijk wel de rente over je spaargeld, maar die is op dit moment toch nagenoeg nihil.
Als je zoveel spaargeld hebt dat je er belasting over moet betalen (dat is vanaf € 30.000 per persoon) dan bespaar je vermogensrendementsbelasting als je met je spaargeld de verbouwing betaalt.
Met een hypotheek de verbouwing financieren
Je kunt ook je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten om je verbouwing te financieren. Natuurlijk kan dit alleen als je inkomen en de waarde van de woning na verbouwing dit toelaten. Aan het verhogen van je bestaande hypotheek of een tweede hypotheek zijn wel kosten verbonden. Zo zal je moeten betalen voor de notaris, de taxateur en je financieel adviseur.
Meestal zal de geldverstrekker het bedrag van de verbouwing in een depot storten, dat wordt een bouwdepot genoemd. Je stuurt dan de facturen van de aannemer of leverancier naar de geldverstrekker die dan de aannemer of leverancier betaalt. Zo weet de geldverstrekker zeker dat je het geld ook aan de verbouwing besteedt.
Als je een hypotheek afsluit bij de aankoop van de woning waarvan je weet dat je deze in de toekomst gaat verbouwen, dan kun je kosten besparen door te kiezen voor een “hogere inschrijving”. Je geeft dan bij de notaris aan dat je in de toekomst meer wilt lenen. Voordeel is dat je op deze manier notariskosten bespaart als je in de toekomst je hypotheek wilt verhogen. Je moet wel betalen voor de taxateur en de financieel adviseur.
Als je dan daadwerkelijk de woning gaat verbouwen dan moet je inkomen en de waarde van de woning na verbouwing toereikend zijn. Je leent dan wel tegen de op dat moment geldende rentepercentages en voorwaarden.
Mocht je advies willen over het financieren van een verbouwing, neem dan contact op met onze financiële adviseur of stel je vraag aan Lucien de Livechat.
Deel dit bericht