Hypotheek als zzp’s. Wat moet je weten?

Hypotheek zzpr

Tegenwoordig kunnen zelfstandigen zonder personeel gemakkelijker een hypotheek krijgen. Wel moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt natuurlijk af van je inkomen. Een zzp’er heeft vaak een wisselend inkomen, daarom zijn ze voor een hypotheekverstrekker risicovoller om geld aan te lenen. De hypotheekverstrekker beoordeelt daarom de mogelijkheden voor een hypotheek door te kijken naar je inkomen over de laatste drie kalenderjaren van je onderneming. Daarnaast wordt er gekeken naar de omzetverwachtingen voor de komende jaren.

Het kan zijn dat je nog niet beschikt over de cijfers van over de afgelopen drie jaar. Omdat je bijvoorbeeld nog maar 2 jaar geleden bent gestart met je onderneming. Dan maakt de hypotheekverstrekker een schatting van je inkomen. Ook kijkt de hypotheekverstrekker wat je inkomen was in het verleden en wat je verwacht te behalen in de toekomst.

 

NHG voor zzp’ers

Ook een zzp’er kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. In het verleden moest je verplicht 3 jaar zelfstandig zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Nu is dat teruggebracht naar minimaal 12 maanden.

 

Naast cijfers kijkt een hypotheek verstrekker ook naar de volgende zaken:

  • Wat is je motivatie om zelfstandige te worden?
  • Wat is je achtergrond?
  • Wat is de prognose van de branche waarin je actief bent?
  • Heb je een goed beeld hoe je opdrachten zullen ontwikkelen?
  • Kun je eventueel weer snel aan de slag in loondienst als dat nodig is?

 

Dus ben je nog geen drie jaar aan het werk als zelfstandige, dan kan het nog zijn dat de hypotheekverstrekker op basis van deze gegevens besluit jou een hypotheek te verstrekken.

 

hypotheekadvies

 

Wat als ik als zzp’er arbeidsongeschikt raak en mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Je wilt er niet aan denken maar het kan zijn dat je arbeidsongeschikt raakt als zzp’er en daardoor niet meer je hypotheek kunt betalen. Dan heb je geen recht op een uitkering en daarom is het verstandig om hiervoor maatregelen te treffen zoals een bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij overlijden?

Als je overlijdt, dan kan je partner in financiële problemen komen. Om dit te voorkomen is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.  Deze zorgt ervoor dat er een vastgesteld bedrag vrijkomt als jij (of de partner met wie je samenwoont) komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen of minder gaan werken.

 

Wil je meer informatie over hypotheken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Wil je direct een antwoord op je vragen dan kun je deze ook online stellen op onze Livechat (rechtsonder beeld).

Hypotheken

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de financiële markt. Onze financieel adviseurs delen graag hun kennis met jou.

Terug naar overzicht

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest