Hoe ga jij profiteren van de lage hypotheekrentestand?

Header website

De lage hypotheekrente biedt een mooie kans om de maandlasten te verlagen, maar zorgt ook voor een hoop verwarring. Of het goedkoper is om een hypotheek over te sluiten kan met een paar korte vragen bepaald worden, of het verstandig is bekijken wij liever in een gesprek samen met jou.

In dit artikel lees je alles over de rentestand, het oversluiten van een hypotheek en wat je moet doen om te bepalen of het voor jou zinvol is.

 

Hypotheekrentestand

De hypotheekrente staat historisch laag, de 10 jaars rente ligt tussen de 1,60% en 2,50%. Daarom is er veel activiteit op de hypotheekmarkt. Veel huizenkopers maar vooral bestaande hypotheekhouders zijn op zoek naar een nieuwe hypotheek om de maandlasten te kunnen verlagen. Het moet immers goedkoper kunnen, niet waar?

De lage hypotheekrente wordt veroorzaakt door de Europese Centrale Bank. Deze heeft als doel om de economie in Europa te verbeteren. Om de economie te stimuleren stellen ze een lage rente in op kapitaal. Hierdoor kunnen banken tegen een laag tarief geld lenen en daardoor ook tegen een laag tarief uitlenen.

 

Risico van een verkeerde hypotheek

Een lage hypotheekrente kan op de langere termijn gevaarlijk zijn. Wanneer een rentevast periode voorbij is kan het gebeuren dat de rente twee keer zo hoog is en de maandlasten onbetaalbaar zijn geworden omdat de initiële rente maar net binnen het budget viel. Daarom is het belangrijk om vooraf goed advies in te winnen.

Help ik zit vast aan een verkeerde hypotheek!

Neem gerust kosteloos en vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseur om je situatie te bespreken.

 

Hypotheek oversluiten

Je kunt je hypotheek oversluiten wanneer je je maandlasten wilt verlagen of wanneer je extra kapitaal nodig hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing. Bij een hypotheek moet er bij het oversluiten vaak een boete worden betaald. Wanneer een rentevast periode is afgelopen hoeft dit niet.

De hoogte van de boete hangt af van onder andere de looptijd van de hypotheek en de huidige rentestand. Ondanks deze boete kan het toch voordeliger zijn, vanwege de hypotheekrente wijzigingen, om je hypotheek over te sluiten.

Aan het einde van de rentevaste periode is het vaak voordeliger om over te sluiten dan wanneer je net bent begonnen met aflossen. Vaak biedt de bank je daarna een nieuwe rentevast periode aan met een lagere rente door middel van rentemiddeling. Vaak ben je hiermee echter duurder uit.

 

hypotheekadvies

 

Is het oversluiten van je hypotheek zinvol?

Vaak wordt er vooral gekeken naar de waarde van het huis, de rentestand, de marktwaarde van de woning en de eventuele boete. Dit kan echter gevaarlijke situaties opleveren. Omdat er geen rekening wordt gehouden met jouw financiële plaatje op de langere termijn.

Om eerlijk te zijn is de goedkoopste hypotheek niet altijd de beste optie. Een slechte hypotheekkeuze kan je nog lang achtervolgen. Er zijn veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Het is bijvoorbeeld niet alleen belangrijk om naar de bruto maandlasten te kijken maar ook naar de andere kosten die je hebt.

Om je van een goed advies te voorzien is het belangrijk dat jij je hele verhaal kan vertellen. Daarom bieden wij een kosteloos intakegesprek aan (t.w.v. €185).

 

 

Hypotheken

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de financiële markt. Onze financieel adviseurs delen graag hun kennis met jou.

Terug naar overzicht

Contact

Vragen of een afspraak maken?
Wij helpen u graag verder.

033 - 247 50 45

Profin Financiële en Assurantieadviseurs_René van der Borch tot Verwolde

Profin ondersteunt al jaren vol trots maatschappelijke doelen.

Profin-financiële-en-assurantieadviseurs-steunt-het-Amersfoorts-Jeugd-Orkest